Att nöja sig med det lilla

0kommentarer

Apropå stallet.se - om man får lov att vara nördig som fan. Så tycker jag det är lite underligt att man nöjt sig med det lilla på sidan och inte velat ha mer än bara det lilla. Metaforiskt? Ja, men menar så här: Ett djur där bedöms endast genom fyra aspekter: 1: Bilden, 2: Med/Utan stamtavla/avkommor, 3: Rosett och 4: Uppfödare. Där bilden är det främsta elementet. Man kan leva med att ett djur kommer från en nonsensuppfödare, och att den är framavlad så länge bilden är snygg och om den ev. har rosett. 
 
Men varför nöja sig med det lilla egentligen? Ta tex Howrse, lägger man massa pass på hästen förbättras den avsevärt på något sätt, gör man fölprogramet på ett sätt vs något annat sätt förbättras/försämras hästen mot vad den annars hade gjort, man kan avla efter BLUP och efter rasinnehåll. Det är mer variationer i Howrse. Eller som Dogdayzz (som jag vet väldigt få svenskar har provat)... Hundarna bedöms framförallt genom; 1: Hälsa, som avlas fram genom genrationer av selektiv avel. 2: Utseende i rastävlingssammanhang. 3: Genetik. 4: Utseende genom genetiken. 5: Autobild, om sådan finns. 6: Titlar. 7: Och sen om den har en personlig bild eller ej. Ju mer detaljer det finns involverat... Desto roligare blir det ju. Speciellt för -alla- medlemmar, inte bara de som bor på ett stuteri och har en systemkamera för 30' kr eller vad man nu har som gör att man lyckas. 
 
Mitt fotointresse har väl fått en skjuts uppåt av s.s, men jag tycker inte att djurfoto är så himla roligt. Det är då mycket roligare att experimentera med genetik och avel - men inte på riktigt. För orka sitta och inte veta var man ska göra av ungar man inte får sålt eller för den delen riskera livet på sina husdjur varje gång avelsandan faller på.. Stallet.se's fall är nog i att så stor del av sidan gick ut på att medlemmarna skulle sitta flera timmar UTANFÖR sidan och förvisso jobba med saker TILL sidan... Men varje minut man spänderar utanför sidan desto mindre behöver man sidan för att inse att man kan ha kul. S.s har skapat massor av fotografer, webbdesigners och säkert en del författare. Men genom att sidan har format alla dessa yrkesgrupper så har den dödat sig själv på samma gång. Ett långsamt självmord.
BLUP, dogdayzz, fotografi, fölprogram, howrse, stallet.se, webdesign,

Kommentera

Publiceras ej